28 May 2008

Eroin/Christiane F'in Korkunç Anıları


Uzun bir aradan sonra tekrardan kitap okumaya başladım.Gerçekten beni rahatlattığını,birtakım düşüncelerden uzaklaştırdığını ve eğer okuyacağım kitap kendim için doğru seçimse,o anlar farklı bir boyuta ışınlandığımı ve bunun verdiği keyfi unutmuşum ne yazık ki uzun zamandır.
Tekrardan okumaya başlayayım dedim ve daha önce de okuduğum bir kitapla açılışı yaptım.Bundan sonra okuduğum kitapları burada paylaşmaktan zevk alacağım.
Öncelikle Eroin adlı kitabın arka kapağını yazmak ve sonrasında kendi görüşlerime geçmek istiyorum;
''Bu bir roman değil,Christiane'nin kelimesi kelimesine gerçek,yaşanmış tüyler ürpertici öyküsü.Bu kitabı oluşturan anılarını anlattığında Christiane 16 yaşındaydı.12 yaşında esrara,13 yaşında eroine başlamıştı.Müptela oldu.Sabah okula gitti,öğleden sonra kendisi gibi eroinman olan arkadaşlarıyla birlikte fahişelik yaparak eroin parası kazandı.Annesi,tam 2 yıl,kızının bu ikili yaşantısını fark etmedi.Christiane,kendisini uyuşturucu kullanmaya iten rahatsızlıklarını ve çocukluktan genç kızlığıa geçme çağında bir eroinman olarak yaşadıklarını bütün ayrıntılarıyla anlatmaya çalıştı bu kitapta.............'' şeklinde bir paragraf daha yazı devam ediyor.
Kitabı okumadan önce de uyuşturucu bağımlısı olan kişilere karşı tepkim yoktu ne yalan söyleyeyim,herhangi bir kızgınlığım,aşşağılamam ya da iğrenç görmem söz konusu değildi.Bu da sanıyorum lisede iken sokak çocukları ile ilgili bir dernekte faaliyet göstermemden ve en azından tinerci çocuklarla yakından tanışıp,içlerini görebilmemdendi.Bazen gruba girme isteğinden,bazen aile fertlerinin kaybedilişinden,bazen maddi imkansızlığın yol açtığı çaresizliklerden,bazen ebeveyn ilgisizliğinden...Herşeyden...Ama en önemlisi bunların hepsinin başlığının DIŞ ETKENLER olması ve kişinin bir nedenden dolayı yönelmesi bence.Uyuşturucu bağımlılığına kişiyi içinde bulunduğu etkenlerin sürüklediğini ve çıkmak istense de yine aynı etkenlerden dolayı daha çok batıldığını,gerek reel hayatımdaki izlenimlerimden gerekse bu kitaptan oldukça bilincine varmış durumdayım.
O çok değerli gördüğümüz,çıkış yolu sanılan uyuşturucu bağımlılarını tedavi etmek amaçlı kurulmuş kuruluşların dahi,aslında kişiyi yine içine sürüklediğini ki hak verirseniz,çıkan birçok haberden o yerlerde dahi uyuşturucuyu bulmanın kaçınılmaz olduğunu biliyoruz.Bunun diğer bir örneğini de bu kitap sayesinde farklı bir ülkeden öğrenmiş oluyoruz.
Kitap içerisinde 5-6 adet fotoğrafta bulunmakta ve gerçekten çok etkiliyor okuyanı...
Başlayınca bırakılmayacak kadar kendine bağlayan ve içinizde kızgınlık duysanızda temelinde çaresizliğin ve duygusallığın olduğunu hissedeceğiniz müthiş bir gerçek yaşam...

13 kişi renk katmış...:

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Canım, bu kitap benim okuduğum bir kitaba benziyo. Eroinle Dans diye bir kitap okumuştum Canan Tannın. Bu kitabıda alacağım senin tavsiyenle. YAz geldi artık elimden düşürmem bende kitapları. Herhafta bir kitap:)
Öptüm canım.

Sanem dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın. Ben de okumak istiyorum bu kitabı. Hele bir aklımdakileri bitireyim de :) İyi okumalar dilerim Aylin..

hTc dedi ki...

ben bu kitabı ortaokul yıllarında okumuştum...gerçekten de çok güzel bi kitap. pişmanım çünkü çok çocuk bi yaşta okudum,uykularımı kaçırmıştı.ama şimdi iyiki okumuşum diyorumki eroin bütün gençliğim ve çocukluğum boyunca gördüğüm onca şeye rağmen hiçbir zaman cazip görünmedi gözüme.paylaştığın için çok teşekkürler annecik=)

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Alıp oğluma mı okuttursam. Malum artık bırak liseyi, ilkokul çağındaki çocukların peşine düştü bu iğrenç insanlar.:(( Çok çaresiz bir durum. Kimsenin düşmesini dilemem.

Unknown dedi ki...

Allah tüm çocukları bizimkileride korusun bu illetten...

Aylin Ünlü dedi ki...

Muhabbet Çiçeği;bende havuz açılsa da kitabımı alıp keyif yapsam hayali kuruyorum yakındır,yazın kitap okumak ayrı güzel..

Sanem;aslında senin blogundur beni teşvik eden,ben sana teşekkür ediyorum bu konuda.

~~#@ti(€~~ ;bende lisedeydim okuduğumda bu kitabı,şimdi daha bilinçli okumak çok keyif verdi..

Fikriminincegülü;inan ebeveynlere çok iş düşüyor sadece bunda değil bir çok alışkanlığın önlenmesinde,tüm ülke olarak bilgilensek fena olmayacak.

Elçin'cim;amin,ne diyeyim

Berrin dedi ki...

sanırım 18 yasımda okumustum..hala duruyor bende bu kıtap bır yerlerde..
ozellıkle de genclerın okuması gerek..

okuyup begenecegın dıger kıtapları beklıyorum :)

böcük dedi ki...

Canan Tan'ın Eroinle Dansını okumuştum ben de.Bu tarz kitapları ibret almak için okumalı.Daha çok bilinçlenmeye ihtiyacımız var.Okumayı düşündüğüm kitaplar arasında yerini aldı "Eroin" Kitap tavsiyelerinin devamını bekliyoruz :))

Aylin Ünlü dedi ki...

Diğer kitaplardan sırada ne var bende bilmiyorum,aslında birine başladım fakat yayınevi olmayışından ve yazan kişininde çok iyi bir şahıs olmayışından biraz güvensiz geldi yazılanlar,boşa zaman diye düşündüm..

Aylin Ünlü dedi ki...

Teşekkür ediyorum Böcük,aslında ben kişi eğer iradeye sahip değilse bu tarz kitapların merak duyurmaya yatkın olduğunu da düşünüyorum.Ama kesinlikle ibret alınması gereken bir kitap..Bu arada Canan Tan'ın kitabını bende listeme alayım,sık duyar oldum bu postla.

Adsız dedi ki...

Bende yıllar öncesi okumuştum bu kitabı.Gerçekten ibret verici.Gençlerimize, çocuklarımıza okuması için teşvik edilmeli kesinlikle.malum görsel medyada çocuklarımıza yönelik doğru dürüst proğram göremiyorum.Halbuki görsel medyanın da bu tür olaylarda etkileyici katkısı çok oluyor.sevgiler.

Aylin Ünlü dedi ki...

Mehtap aslında bakarsan ben hep dediğin gibi ibret verici buluyor hemde zayıf kişilikli gençleri buna iteceğini meraka düşüreceğini sanıyorum.Okurken aklımdan bu geçti açıkçası.Tam bir gel-git kitap desem yanlış olmaz sanıyorum,teşekkürler.

LoLa dedi ki...

ben bu kitabı bir çırpıda okumuştum ürpererek...